Melkeprodukter passer
ikke for alle og for mange av oss er det rett og slett problematisk. Noen tåler
ikke det naturlige sukkeret i melk (laktose) mens andre reagerer eller har
allergier mot melkeproteiner (casein og myse). Andre bare velger å unngå
melkeprodukter av ulike grunn.
Det finnes en del
melkealternativer på markedet som for eksempel soyamelk, havremelk og rismelk.
Disse er lettvinte og nokså greit å få tak i men er ofte tilsatt sukker og
andre tilsetningsstoffer. Dessutten er konvensjonelt dyrket soya en versting
når det gjelder genetisk modifisering og havremelk kan ikke regnes som
glutenfri. Disse produktene blir også utsatt for ultravarmebehandling, eller
ultra heat treatment (UHT) for å gi lang holdbarhet. Det vil si at produktet
varmes opp til rundt 140 grader under trykk i noen sekunder. Denne
varmebehandlingen gir strukturendringer i proteinet, noe som har vist seg å øke
det skadelige kolesterolet i blodet. Dette gjelder særlig soyamelk som inneholder forholdsvis mye protein.
Hjemmelaget nøttemelk er et kjempegodt, sunt og enkelt alternativ til kumelk. Konsistensen kan enkelt justeres ved å bruke mer eller mindre vann og det er bare å bruke fantasi hvis du vil ha litt ekstra smak - meget god med et par dadler og litt kakao :-)