Et dårlig kosthold basert på bearbeidet mat, for mye alkohol, bruk av medisiner
og et stressende livsstil kan skape en trist tilstand for både leveren og fordøyelsen.
Hver gang vi spiser bearbeidet eller stekt mat, blir utsatt for miljøgifter og
stress eller rett og slett overspiser blir leveren overbelastet. Når leveren
blir stresset har den redusert kapasitet til å utføre alle sine viktige
oppgaver på en effektiv måte.
På grunn av sure oppstøt spiser også
millioner av mennesker tabletter for å redusere produksjon av magesyre. Dette gjør
de til tross for at symptomer av sure oppstøt skyldes ikke for mye magesyre, men heller magesyre på feil sted. Visste du at symptomer på
for mye magesyre ligner ofte på det å ha for lite? Når vi blir eldre
reduseres produksjonen av magesyre ganske dramatisk, og hvis vi i tillegg
undertrykker produksjon ved bruk av medisiner, kan dette føre til store
konsekvenser for hele kroppen. Magesyre er vesentlig for nedbryting av
proteiner i magesekken og opptak av både vitamin B 12, jern, kalsium,
magnesium, sink og kobber. Magesyre er også kroppens første forsvarslinje mot
bl.a. matforgiftning, Candida Albicans, H.
Pylori, parasitter og andre infeksjoner.
Bitterstoffer fra grønnsaker, urter og
krydder stimulerer hele fordøyelsessystemet ved å øke utskillese av magesyre,
bidra til å regulere opptaket av vitamin B12, normalisere blodsukkeret, fremme
produksjon og frigjøring av fordøyelsesenzymer og galle, styrke og helbrede
slimhinnen i hele fordøyelseskanalen, berolige sure oppstøt, øke tarmperistaltikken,
og redusere sug etter søtsaker.
I følge kinesisk medisin kan bitterstoffer
også påvirke oss på et følelsesmessig nivå. Mørkegrønne bladgrønnsaker og bitre
urter har en viss ”jording” kvalitet som demper et stresset og irritabelt
system, hjelper oss til å slippe ting og bli kvitt den tunge og negative energien
som vi kan sitte fast med. Dette er jo logisk med tanke på at mesteparten av
våre "feel-good" nevrotransmittere som serotonin og dopamin
produseres og utnyttes i tarmen.
Selv om de blir sjeldent inkludert i et
vanlig norsk kosthold, har naturen faktisk gitt oss mange spiselige bitre matvarer
som støtter fordøyelsen og stimulerer leverens naturlige evne til å rense
giftige avfallsstoffer fra kroppen. Mørkegrønne bladgrønnsaker, spesielt de som
er sure eller bitre gjør nemlig dette!
- Grønnkål
- Ruccola
- Mangold
- Spinat
- Persille
- Seraptasennep
- Løvetann
- Brennelse
- Brønnkarse
- Sikori
- Rødbeter
- Rosenkål
Typiske bitterstoffplanter er gulsøte, bukkeblad,
ryllik, kvann, løvetann, burot og malurt. Løvetann (både rot og blad) er en
klassisk bitter urt som hjelper fordøyelsen og stimulerer leveren til å
produsere mer galle.
Bitterstern tinktur er noe jeg kan varmt anbefale. Dette skal helst tas ca 20 minutter før et måltid - enten rett på tunga eller blandet i en munnfull vann. Ha den gjerne oppi veska når du drar på
julebord :) Dette får du kjøpt hos de fleste helsekost butikkene.
NB! Dersom du har påviste problemer med for mye
magesyre, eller har sår eller betennelser i fordøyelseskanalen, bør du ikke
bruke urter som inneholder mye bitterstoffer. Vær også oppmerksom på at
bitterstoffer kan motvirke effekten av syrenøytraliserende medisiner.
Andre fordøyelseshjelpere:
- Fermenterte matvarer (f.eks. gjæret surkål)
er både enzymrike og proppfulle av gunstige probiotiske bakterier som er
fantasisk for fordøyelsen.
- Både peppermynte og ingefær er meget effektive mot
kvalme og luftplager. Begge kan brukes i maten eller drikkes som te.
- Ekstra fordøyelsesenzymer i tablettform kan også
hjelpe på. (1-2 tabletter til maten) Jeg anbefaler disse men du får også kjøpt andre typer på apoteket.
- Tygg maten godt, slapp av og nyt måltidet! Dette
stimulerer det parasympatiske nervesystemet som har ansvar for bl.a.
fordøyelsen og tarm peristaltikken. Når vi glefser i oss maten uten å tygge den ordentlig kan dette lett føre til fordøyelsesplager.
- Unngå å spise når du er stresset eller har dårlig tid. Når vi er stresset går kroppen inn i sin "fight or flight" modus og da blir fordøyelsen sterkt nedprioritert.
- Begrens væskeinntak under måltider. Når vi drikker mye til maten (f.eks. mye vann) kan magesaften bli utvannet og maten blir ikke skikkelig bearbeidet i magesekken. I tillegg kan magen bli stimulert til å
tømme seg for tidlig rett og slett på grunn av tyngden.