Bitterstoffer for en god fordøyelse






Et dårlig kosthold basert på bearbeidet mat, for mye alkohol, bruk av medisiner og et stressende livsstil kan skape en trist tilstand for både leveren og fordøyelsen. Hver gang vi spiser bearbeidet eller stekt mat, blir utsatt for miljøgifter og stress eller rett og slett overspiser blir leveren overbelastet. Når leveren blir stresset har den redusert kapasitet til å utføre alle sine viktige oppgaver på en effektiv måte.

På grunn av sure oppstøt spiser også millioner av mennesker tabletter for å redusere produksjon av magesyre. Dette gjør de til tross for at symptomer av sure oppstøt skyldes ikke for mye magesyre, men heller magesyre på feil sted. Visste du at symptomer på for mye magesyre ligner ofte på det å ha for lite? Når vi blir eldre reduseres produksjonen av magesyre ganske dramatisk, og hvis vi i tillegg undertrykker produksjon ved bruk av medisiner, kan dette føre til store konsekvenser for hele kroppen. Magesyre er vesentlig for nedbryting av proteiner i magesekken og opptak av både vitamin B 12, jern, kalsium, magnesium, sink og kobber. Magesyre er også kroppens første forsvarslinje mot bl.a. matforgiftning, Candida Albicans, H. Pylori, parasitter og andre infeksjoner.

Bitterstoffer fra grønnsaker, urter og krydder stimulerer hele fordøyelsessystemet ved å øke utskillese av magesyre, bidra til å regulere opptaket av vitamin B12, normalisere blodsukkeret, fremme produksjon og frigjøring av fordøyelsesenzymer og galle, styrke og helbrede slimhinnen i hele fordøyelseskanalen, berolige sure oppstøt, øke tarmperistaltikken, og redusere sug etter søtsaker.

I følge kinesisk medisin kan bitterstoffer også påvirke oss på et følelsesmessig nivå. Mørkegrønne bladgrønnsaker og bitre urter har en viss ”jording” kvalitet som demper et stresset og irritabelt system, hjelper oss til å slippe ting og bli kvitt den tunge og negative energien som vi kan sitte fast med. Dette er jo logisk med tanke på at mesteparten av våre "feel-good" nevrotransmittere som serotonin og dopamin produseres og utnyttes i tarmen.

Selv om de blir sjeldent inkludert i et vanlig norsk kosthold, har naturen faktisk gitt oss mange spiselige bitre matvarer som støtter fordøyelsen og stimulerer leverens naturlige evne til å rense giftige avfallsstoffer fra kroppen. Mørkegrønne bladgrønnsaker, spesielt de som er sure eller bitre gjør nemlig dette!


Typiske bitterstoffplanter er gulsøte, bukkeblad, ryllik, kvann, løvetann, burot og malurt. Løvetann (både rot og blad) er en klassisk bitter urt som hjelper fordøyelsen og stimulerer leveren til å produsere mer galle.

kilde

Bitterstern tinktur er noe jeg kan varmt anbefale. Dette skal helst tas ca 20 minutter før et måltid - enten rett på tunga eller blandet i en munnfull vann. Ha den gjerne oppi veska når du drar på julebord :) Dette får du kjøpt hos de fleste helsekost butikkene.

NB! Dersom du har påviste problemer med for mye magesyre, eller har sår eller betennelser i fordøyelseskanalen, bør du ikke bruke urter som inneholder mye bitterstoffer. Vær også oppmerksom på at bitterstoffer kan motvirke effekten av syrenøytraliserende medisiner.




Andre fordøyelseshjelpere: