Hjemmelaget tahini







Jeg tror nok ikke de fleste aner hvor sunt og næringsrikt det lille sesamfrøet egentlig er. Han er jo ganske kjent for å være en god kilde til sunne fettsyrer, men er også en kjempebra kilde til kobber - et viktig spormineral for mange antiinflammatoriske og antioksidant enzymfunksjoner. Kobber spiller en viktig rolle i den enzymaktiviteten som hjelper med å bygge collagen og elastin - grunnleggende substanser som gir struktur, styrke og elastisitet til blodkar, ben, ledd og hud. Sesamfrø inneholder også kalsium, magnesium og fosfor som bidrar blant annet til å bygge sterke ben. I tillegg til alt dette er disse små frøene rike på noen unike lignan fytokjemikalier (sesamin og sesamolin) som har vist seg å ha antioksidant og antiiflammatoriske egenskaper som beskytter bl.a. leveren mot oksidativ stress. 

Tahini er en enkel purée laget av lett ristet (eller rå) sesamfrø og brukes tradisjonelt i bl.a. Midtøsten, Nord-Afrika, Hellas og Tyrkia. Tahini er kanskje best kjent som en av hovedingrediensene i hummus, men den er meget allsidig og kan brukes også i forskjellige sauser, dipp og til og med i cookies! Jeg bruker den oftest som pålegg (passer fint i matpakken dersom barna går på en nøttefri skole) eller som dipp med eplebåter. 


Akkurat som de fleste typer nøttesmør finnes tahini hos mange helsekostbutikker, og akkurat som de fleste typer nøttesmør koster den flesk. Jeg synes det er mye bedre å lage den selv for da har du kontroll over både ingrediensene, behandlingsmetoden og smak. Jeg liker smaken best når frøene er ristet men det er meget viktig at de ikke brenner eller blir for varme for da blir frøets ømfintlige fettsyrene ødelagt.


Sesam tahini


3 dl sesamfrø (helst ferdig bløtlagt og tørket)
3-4 ss kaldpresset virgin olivenolje
1/4 - 1/2 ts uraffinert havsalt eller himalayasalt etter smak




Varm en tørr jernpanne på middels varme og ha sesamfrøene oppi. Rør om hele tiden med en treskje - vender du ryggen til så brenner de (dette vet jeg godt).


Skru av varmen når frøene er såvidt gylden og de lukter nøtteaktige. Ha de oppi en foodprosessor med litt salt og kjør til frøene er nokså finmalte. Hell olivenolje sakte inn mens maskinen står på og kjør til blandingen blir jevn og litt drippy. Tilsett mer salt etter smak.






Etiketter: , , ,