Pepitasmør



Pepita de calabaza heter det lille gresskarfrøet på meksikansk-spansk. Pepitas har blitt spist i århundrer av både aztekerne og amerikanske indianerne, som verdsatte dem for deres ernæringsmessige og medisinske egenskaper. Disse små næringsbomber er en super kilde til mineralene sink som styrker immunforsvaret, mangan som spiser opp frie radikaler, samt magnesium, jern og fosfor. De inneholder også sunne fettsyrer og mer protein enn nesten alle andre nøtter og frø (dog ikke fullverdige proteiner). Gresskarfrø er særlig rik på det essensielle aminosyret tryptofan som er en forløper til den "feel-good" nevrotransmitteren serotonin og viktig for bl.a. god søvnkvalitet.

Gresskarfrø har fått mye oppmerksomhet i de siste årene, blant annet for sin positiv og profylaktisk (forebyggende) virkning på prostatakjertelen. De aktive ingrediensene i gresskarfrø kan trolig også normalisere og styrke muskulaturen i blæren, noe som kan hjelpe med å unngå urinvei- og prostataproblemer senere i livet, spesielt hos menn over 40.   




Tja...litt mye fag-info her kjenner jeg, men gresskarfrø er alle fall kjempegode! Jeg elsker nøtte- og frøpålegg og har alltid en eller annen type stående i kjøleskapet. De fleste typer nøttepålegg kan kjøpes men jeg foretrekker å lage dem selv - både fordi det blir mye billigere og fordi jeg kan kontrollere både kvaliteten og behandlingsmetoden på innholdet. Som alle andre nøtter og frø, skal gresskarfrø bløtlegges i saltvann natten over og deretter tørkes for å nøytralisere fytinsyre som blokerer opptak av mineraler i tarmen og andre enzymhemmere. 

Pepita pålegg er et næringsrikt alternativ til peanøttsmør og egner seg bra for nøtteallergikere (også kjekt å bruke i matpakken når nøtter er forbudt på skolen). Akkurat som når man lager mandelsmør og tahini, kreves dette bare noen få ingredienser, en god kjøkkenmaskin og litt tålmodighet.  

Pepitasmør


350-400 g økologiske gresskarfrø
økologisk virgin kokosolje
uraffinert havsalt / himalayasalt

Ha gresskarfrøene og et par ss virgin kokosolje oppi kjøkkenmaskinen og kjør i vei. Jeg tilsetter bare kokosoljen etter behov og hvilken konsistens jeg ønsker - jo mer kokosolje man bruker, jo mer blank og flytende blir smøret. Salt tilsetter jeg også på slutten og etter smak.


 slik ser den ut etter ca 5 min...




Blir det for kjedlig kan man jo finne på mye nyttig under ventetiden...meditasjon, armhevinger,  bekkenbunnsøvelser for å nevne noen :-) 

Etter ca 10 minutter slipper frøene ut fettet og du har en deilig og myk masse.


Uten at det kommer særlig frem i bildene, blir ferdigproduktet faktisk en herlig knallgrønn farge!


Etiketter: , , , ,