Enkle fermenterte grønnsaker




Har du lyst til å prøve deg på tradisjonelle melkesyregæringsmetoder så er fermenterte grønnsaker en veldig grei og enkel måte å komme i gang. Å spise fermentert mat er absolutt den billigste og mest naturlige måten å få store mengder sunn probiotika i kosten og sikre optimal tarmflora. 

Bakteriene som finnes i mage-tarmkanalen spiller en avgjørende rolle i utviklingen og funksjonen av immunsystemet i fordøyelseskanalen og hjelper i produksjonen av antistoffer mot patogener. (Husk at ca 80% av immunforsvaret ligger i mage-tarmkanalen!) Vennlige bakterier lærer også immunsystemet til å skille mellom skadelige og "snille" antigener, og reagere deretter på en hensiktsmessig måte. Denne viktige funksjonen gjør at immunforsvaret ikke overreagerer mot snille antigener (noe som ellers kan forårsake allergier). Roten til mange helseproblemer ligger derfor i en ubalanse av tarmbakterier. 

Fermenteringsprosessen produserer de gunstige mikrober som vi nå innser er så viktig for helsa, og ved regelmessig inntak hjelper de til å opprettholde en sunn balanse av mikrober i tarmen. Fermenterte matvarer er også noen av de beste avgiftningsagenter som finnes - dette betyr at de hjelper kroppen til å kvitte seg med en rekke giftstoffer, blant annet tungmetaller. Her kan du lese mer i et tidligere innlegg om helsegevinster ved å spise fermentert mat.


Prøv denne superlett metoden hjemme og varier med forskjellige grønnsaker. Jeg får alltid gode resultater med brokkoli, blomkål og gulrøtter (og selvsagt både rød- og vanlig grønn hodekål til surkål). Tilsett gjerne noen oppskåret hvitløksfedd, fersk ingefær og/eller ulike urter og krydder som f.eks. dill og pepperflak. 


Enkle fermenterte grønnsaker


Slik gjør du...

Skyll grønnsakene og del de opp i passe biter. Lag en saltlake med ca 1,5 ss uraffinert havsalt per 5 dl vann. Fyll et sylteglass med oppskåret grønnsaker (og evt krydder/urter) og hell over saltlake. Fyll glasset helt opp slik at alle grønnsakene er dekket med væske. Dersom de flyter opp kan du plassere et rent glass opppå som du fyller med litt vann (det kan nemlig komme mugg på grønnsakene som ikke ligger under overflaten). 

For å kick-starte fermenteringsprossen kan du tilsette 1-2 ss myse eller vannkefir, eller 3-4 probiotiske kapsler. Dette er imidlertid ikke helt nødvendig - jeg liker best å bruke bare havsalt og la naturen gjøre sin magi. Vil du lage din egen sats med myse så har Une skrevet en fin og enkel fremgangsmåte her.

Da setter du bare på lokk og la glasset stå ved romtemperatur i noen dager frem til du ser at det bobler (sett glasset oppi en tallerken for å samle væske som sniker seg ut). Snus og smak underveis - fermenterte grønnsaker skal lukte litt rart men ikke veldig vondt, og skal ikke ha mugg på toppen.







Slik ser grønnsakene ut etter ca 4 døgn på kjøkkenbenken. Når du synes de smaker godt kan glasset flyttes inni kjøleskapet. Fermenteringen vil da fortsette men går veldig sakte frem.





Etiketter: , ,