Påsken er vel overstått og nå er vi godt i
gang med den herlige tiden da dagene blir lengre og alt på jorda begynner å våkne
til og blomstre igjen! Men for mennesker med allergier kan våren også bety ubehagelig
snufsing, nysing, hosting, sår hals, tretthet og kløende og rennende øyne. Hvis
du eller noen i din familie sliter med sesongmessige allergier kan det være
godt å vite at det du spiser kan ha en stor effekt på dine symptomer.
Slike sesongallergier gir betennelse i vevet og
slimhinnen som dekker våre bihuler/nese og svelge. Studier viser at et kosthold
som er rik på blant annet antioksidanter og omega-3 fettsyrer kan lette
plagsomme allergisymptomer.
Dermed kommer mine topp tips for matvarer som kan
hjelpe med å lindre sesongmessige allergisymptomer.
Omega-3 fettsyrer har en naturlig antiinflammatorisk
effekt som støtter bl.a. immunforsvaret. De fleste allergier skjer når
immunsystemet er litt nedsatt eller blir overveldet. Viltfanget fet fisk, krill
olje, tran og kjøtt fra beiteforede dyr er våre beste
kilder til omega-3 fettsyrer.
Epler er spesielt rike på quercetin - en antioksidant
flavonoid som viser seg også å ha antihistamin egenskaper. Studier viser at quercetin hindrer immunceller
fra å frigi histaminer - kjemikalier som forårsaker allergiske reaksjoner. På det
grunnlaget mener forskere at quercetin kan bidra til å redusere symptomer på
allergi, inkludert rennende nese, rennende øyne, elveblest og hevelser i ansiktet
og leppene. En annen studie viste at kvinner som spiser epler og fisk under svangerskapet kan redusere risikoen for at
sine barn utvikler astma eller andre allergiske sykdommer. Bare sørg for å spise skallet og velg helst økologiske epler. Mange næringsmessige fordeler ligger nemlig i den ytre huden som
også er spekket med antioksidanter (polyfenoler) som hindrer celleskader.
Fersk løk kan hjelpe med å åpne opp tette bihulene og i tillegg inneholder løk høye nivåer quercetin som kan bidra med å redusere inflammasjonen som ligger bak en tett nese.
Hjemmelaget benkraft kan bidra til å løsne
slim og lette pustingen. Kylling er spesielt rik på en naturlig aminosyre som
heter cystein. Cystein hjelper med å uttynne slimet i lungene og gjøre det mindre klissete.
Brennesle har vist seg å lindre plagsomme allergisymptomer
som rennende øyne og nese. Den er antiinflammatorisk
og slimløsende og kan også brukes mot høysnue, astma og kronisk hoste.
Brennesle reduserer mengden med histamin som blir produsert ved en allergisk
reaksjon. Brennesle te har lenge blitt brukt i folkemedisin ved influensa,
forkjølelse, bronkitt og lungebetennelse. Denne næringsrike planten inneholder både vitamin A, C, D, K,
B-kompleks samt mange ulike mineraler. Brennesle er mest næringsrik nå på våren når plantene er små. Lag gjerne kyllingkraft med brennesle for en ekstra næringsboost!
Og sist men ikke minst: Rent vann! Å være godt hydrert er helt avgjørende
i allergisesongen. Allergikere trenger ekstra vann for å tynne ut slim, støtte
den økte dreneringen som kreves for å spyle mugg og pollen ut av nesegangene og for å lage
ekstra tårevæske som vasker bort støv og pollen i øynene.
Du kan ellers støtte ditt immunforsvar ved å spise masse næringsrik ekte mat, prioritere søvn og hvile samt unngå sukker og kronisk stress.
Hva gjør du for å lindre dine allergisymptomer på naturlig vis?