I løpet av juleferien (og selvsagt nyttårsaften) vil de fleste av oss drikke mer alkohol og spise mer usunn mat enn vanlig, noe
som kan resultere i både fordøyelesbesvær, slapphet, kvalme, hodepine og oppkast.
Alkohol (og for mye
av det) utløser ulike reaksjoner i kroppen som bidrar til bakrussymptomer. Alkohol
vil også redusere hemninger og dermed gjør det lettere å ta dårlige matvalg.
Dette vil ofte fortsette neste dag, noe som betyr at en drink eller tre på
kvelden kan føre til flere dager med usunne valg. Noen enkle og naturlige grep
kan derimot hjelpe med å lindre festens uheldige konsekvenser.
Mariatistel er en urt
som inneholder spesifikke antioksidanter silymarin og silybin som er kjent for
å beskytte leveren mot giftstoffer (inkludert alkohol) og kan også bidra til å
regenerere leverceller. Mariatistel er mest hensiktsmessige å ta gjennom hele
høytiden dersom du vet du skal drikke alkohol på flere anledninger. Jeg bruker denne
Alkohol kan fort
tappe kroppen for C vitamin - en vitamin som er blant annet viktig for å
redusere alkohol-relatert oksidativt stress i leveren. En dyrestudie har vist
at C vitamin var faktisk enda mer beskyttende for leveren enn mariatistel etter
eksponering for alkohol. Sørg for at du får nok C vitamin, enten via
kosttilskudd eller ved å spise mat rik på C vitamin. Aller helst før alkoholinntak.
Magnesium er et annet
næringsstoff som kroppen fort mister ved alkoholinntak og som mange av oss
allerede mangler. I tillegg har magnesium anti-inflammatoriske egenskaper som
kan bidra til å redusere noen bakrussymptomer. Dersom du ikke spiser mye
magnesiumrik mat kan et ekstra magnesiumtilskudd være nyttig etter festen. Jeg bruker denne
Fordøyelsen
Bitterstoffer
fra grønnsaker, urter og krydder stimulerer hele fordøyelsessystemet ved å øke
utskillese av magesyre, bidra til å regulere opptaket av vitamin B12,
normalisere blodsukkeret, fremme produksjon og frigjøring av fordøyelsesenzymer
og galle, styrke og helbrede slimhinnen i hele fordøyelseskanalen, berolige
sure oppstøt, øke tarmperistaltikken, og redusere sug etter søtsaker.
I
følge kinesisk medisin kan bitterstoffer også påvirke oss på et følelsesmessig
nivå. Mørkegrønne bladgrønnsaker og bitre urter har en viss ”jording” kvalitet
som demper et stresset og irritabelt system, hjelper oss til å slippe ting og
bli kvitt den tunge og negative energien som vi kan sitte fast med. Dette er jo
logisk med tanke på at mesteparten av våre "feel-good" nevrotransmittere
som serotonin og dopamin produseres og utnyttes i tarmen.
Typiske
bitterstoffplanter er gulsøte, bukkeblad, ryllik, kvann, løvetann, burot og
malurt. Løvetann (både rot og blad) er en klassisk bitter urt som hjelper
fordøyelsen og stimulerer leveren til å produsere mer galle. Bitterstern er en blanding av bitter urter som fås kjøpt hos de fleste helsekost butikker. NB! Dersom du har
påviste problemer med for mye magesyre, eller har sår eller betennelser i
fordøyelseskanalen bør du ikke bruke urter som inneholder mye bitterstoffer.
Unngå
syrenøytraliserende medikamenter. Etter mye tungfordøyelig mat kan det kjennes
ut som det ligger en stein i magen, men hvis vi undertrykker magesyreproduksjon ved bruk av medisiner kan dette føre
til store konsekvenser for hele kroppen. Å redusere
magesaften som bryter ned maten er ganske ulogisk - magesyre er vesentlig for
nedbryting av proteiner i magesekken og opptak av både vitamin B 12, jern,
kalsium, magnesium, sink og kobber. Magesyre er også kroppens første forsvarslinje
mot bl.a. matforgiftning, Candida Albicans, H. Pylori,
parasitter og andre infeksjoner.
Selv i moderate
mengder kan alkohol skape vesentlige endringer balansen mellom gunstige og
ugunstige tarmbakterier, og studier viser at dette kan skje i løpet av bare
noen få dager. Denne fine balansen har en enorm innvirkning på vår generelle
helse og alkoholforbruk er derfor noe som kan påvirke tarmhelse på en negativ
måte. Hvis du i tillegg har overspist og/eller spist mat som du ikke tåler kan ekstra
fordøyelsesenzymer være en god idé. Fermenterte/melkesyregjærede matvarer (som for eksempel gjæret surkål
og kefir) er enzymrike og proppfulle med gunstige probiotiske bakterier som er
fantasisk for fordøyelsen.
Dagen etter en fest
kan det nok være lurt å gi fordøyelsen en pause ved å spise lettere, men ikke
glem væske! Drikk rikelig med rent vann men unngå store mengder for dette vil
fortynne magesaften som fortsatt prøver å gjøre jobben sin. Kamillete kan
hjelpe fordøyelseskanalen til å slappe av mens peppermynte og ingefær kan
berolige en urolig mage og lindre kvalme. (Unngå mynte dersom du har halsbrann).
Og sist men ikke
minst, bevegelse og frisk luft!
Selv om man ikke er i
stand til en vanlig trenigsøkt etter en fest er det heller ingen god idé å parkere seg på
sofaen. Forskning viser at trening med lav intensitet (som for eksempel å gå en
tur) vil hjelpe fordøyelsen, og frisk luft er spesielt bra for kvalme. Trening
stimulerer også lymfesystemet til å skille ut giftstoffer.