Naturlig førstehjelp for dagen derpå




I løpet av juleferien (og selvsagt nyttårsaften) vil de fleste av oss drikke mer alkohol og spise mer usunn mat enn vanlig, noe som kan resultere i både fordøyelesbesvær, slapphet, kvalme, hodepine og oppkast.

Alkohol (og for mye av det) utløser ulike reaksjoner i kroppen som bidrar til bakrussymptomer. Alkohol vil også redusere hemninger og dermed gjør det lettere å ta dårlige matvalg. Dette vil ofte fortsette neste dag, noe som betyr at en drink eller tre på kvelden kan føre til flere dager med usunne valg. Noen enkle og naturlige grep kan derimot hjelpe med å lindre festens uheldige konsekvenser.

Mariatistel er en urt som inneholder spesifikke antioksidanter silymarin og silybin som er kjent for å beskytte leveren mot giftstoffer (inkludert alkohol) og kan også bidra til å regenerere leverceller. Mariatistel er mest hensiktsmessige å ta gjennom hele høytiden dersom du vet du skal drikke alkohol på flere anledninger. Jeg bruker denne 

Alkohol kan fort tappe kroppen for C vitamin - en vitamin som er blant annet viktig for å redusere alkohol-relatert oksidativt stress i leveren. En dyrestudie har vist at C vitamin var faktisk enda mer beskyttende for leveren enn mariatistel etter eksponering for alkohol. Sørg for at du får nok C vitamin, enten via kosttilskudd eller ved å spise mat rik på C vitamin. Aller helst før alkoholinntak.

Magnesium er et annet næringsstoff som kroppen fort mister ved alkoholinntak og som mange av oss allerede mangler. I tillegg har magnesium anti-inflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere noen bakrussymptomer. Dersom du ikke spiser mye magnesiumrik mat kan et ekstra magnesiumtilskudd være nyttig etter festen. Jeg bruker denne

Fordøyelsen

Bitterstoffer fra grønnsaker, urter og krydder stimulerer hele fordøyelsessystemet ved å øke utskillese av magesyre, bidra til å regulere opptaket av vitamin B12, normalisere blodsukkeret, fremme produksjon og frigjøring av fordøyelsesenzymer og galle, styrke og helbrede slimhinnen i hele fordøyelseskanalen, berolige sure oppstøt, øke tarmperistaltikken, og redusere sug etter søtsaker.

I følge kinesisk medisin kan bitterstoffer også påvirke oss på et følelsesmessig nivå. Mørkegrønne bladgrønnsaker og bitre urter har en viss ”jording” kvalitet som demper et stresset og irritabelt system, hjelper oss til å slippe ting og bli kvitt den tunge og negative energien som vi kan sitte fast med. Dette er jo logisk med tanke på at mesteparten av våre "feel-good" nevrotransmittere som serotonin og dopamin produseres og utnyttes i tarmen.

Typiske bitterstoffplanter er gulsøte, bukkeblad, ryllik, kvann, løvetann, burot og malurt. Løvetann (både rot og blad) er en klassisk bitter urt som hjelper fordøyelsen og stimulerer leveren til å produsere mer galle. Bitterstern er en blanding av bitter urter som fås kjøpt hos de fleste helsekost butikker. NB! Dersom du har påviste problemer med for mye magesyre, eller har sår eller betennelser i fordøyelseskanalen bør du ikke bruke urter som inneholder mye bitterstoffer.

Unngå syrenøytraliserende medikamenter. Etter mye tungfordøyelig mat kan det kjennes ut som det ligger en stein i magen, men hvis vi undertrykker magesyreproduksjon ved bruk av medisiner kan dette føre til store konsekvenser for hele kroppen. Å redusere magesaften som bryter ned maten er ganske ulogisk - magesyre er vesentlig for nedbryting av proteiner i magesekken og opptak av både vitamin B 12, jern, kalsium, magnesium, sink og kobber. Magesyre er også kroppens første forsvarslinje mot bl.a. matforgiftning, Candida Albicans, H. Pylori, parasitter og andre infeksjoner.

Selv i moderate mengder kan alkohol skape vesentlige endringer balansen mellom gunstige og ugunstige tarmbakterier, og studier viser at dette kan skje i løpet av bare noen få dager. Denne fine balansen har en enorm innvirkning på vår generelle helse og alkoholforbruk er derfor noe som kan påvirke tarmhelse på en negativ måte. Hvis du i tillegg har overspist og/eller spist mat som du ikke tåler kan ekstra fordøyelsesenzymer være en god idé. Fermenterte/melkesyregjærede matvarer (som for eksempel gjæret surkål og kefir) er enzymrike og proppfulle med gunstige probiotiske bakterier som er fantasisk for fordøyelsen.

Dagen etter en fest kan det nok være lurt å gi fordøyelsen en pause ved å spise lettere, men ikke glem væske! Drikk rikelig med rent vann men unngå store mengder for dette vil fortynne magesaften som fortsatt prøver å gjøre jobben sin. Kamillete kan hjelpe fordøyelseskanalen til å slappe av mens peppermynte og ingefær kan berolige en urolig mage og lindre kvalme. (Unngå mynte dersom du har halsbrann).

Og sist men ikke minst, bevegelse og frisk luft!

Selv om man ikke er i stand til en vanlig trenigsøkt etter en fest er det heller ingen god idé å parkere seg på sofaen. Forskning viser at trening med lav intensitet (som for eksempel å gå en tur) vil hjelpe fordøyelsen, og frisk luft er spesielt bra for kvalme. Trening stimulerer også lymfesystemet til å skille ut giftstoffer.